Toon menu

Vuurtoren met woning te Workum

Sinds 6 oktober 2014 mag de “Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân” zich de eigenaar noemen van de vuurtoren in Workum. Het bouwwerk wordt in de volksmond ook wel het “Toarntsje” (torentje) genoemd. Deze naam is eigenlijk veel passender, gezien het exterieur van de vuurtoren. In lokale bronnen wordt er ook wel gesproken van een zogenaamde Tointsje, oftewel tonnetje. Dit alles heeft te maken met de vuurkorf die zich vroeger mogelijk bevond bovenop de toren.

Foto 1 bij Vuurtoren met woning te Workum Foto 2 bij Vuurtoren met woning te Workum

Meer over dit project

De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1643 gebouwd. Pas in 1712 werd de toren voorzien van een woonhuis bestaande uit baksteen. Het rijksmonument werd eerst verlicht door een open vuur. In de 19e eeuw werd deze echter vervangen voor een olielamp en later door gaslampen. De huidige vuurtoren wordt sinds 1984 verlicht door elektrische lampen. De laatste bewoners van deze kleine schat aan de dijk zijn Reid de Jong en Cornelie Ploeg. Vijftig jaar lang woonden zij hier volledig zelfvoorzienend.

Een jaar nadat de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Sudwest-Fryslan de vuurtoren van Workum in haar bezit kreeg, bleek dat de woning aan het verzakken was. Vanwege het vrijwel ontbreken van de fundering zijn er grote delen van het gebouw verzakt en zijn er scheuren te ontdekken in de muren. Een grondige restauratie was daarom de enige optie voor het behouden van het kleine Toarntsje. SBF heeft bijgedragen aan het herstel van deze bijzondere vuurtoren en woning.

Bron: 1. Stichting Monumenten SWF, http://www.stichtingmonumentenswf.nl/monumenten/vuurtoren/Vuurtoren%20Workum, laatst geraadpleegd op 6-1-2019. 2. De Kleur van Geld, https://dekleurvangeld.nl/hoe-is-om-volledig-zelfvoorzienend-leven/, laatst geraadpleegd op 6-1-2019.


Terug naar projectenoverzicht