Toon menu

Tuinhuis Groot Lankum

In de stad Franeker ligt het tuinhuis Groot Lankum. In 2014, het jubileumjaar van SBF vanwege het 25-jarig bestaan, is de restauratie van dit bijzondere kleine bouwwerk voltooid. Het tuinhuisje is gelegen op de plek van een voormalige buitenplaats. Van het pand is zeker dat het er al ruim een eeuw heeft gestaan, maar zelfs op de kaart in de atlas van Eekhoff uit 1852 valt al te zien dat het “buiten” wordt gesierd door een zogenaamde slingertuin. Het vermoeden is dat het tuinhuisje er destijds ook al stond. Daarentegen is de huidige aanname dat het bouwwerk in 1880 is gebouwd en vermoedelijk vanaf een andere plek is gebracht naar het woonhuis aan de Harlingerweg. Een andere mogelijkheid is dat het in 1902 is aangelegd, in de periode dat ook het hoofdpand is verbouwd.

Tuinhuis Groot Lankum

Meer over dit project

Het tuinhuisje, of ook wel theehuisje, diende, net als de buitenplaats zelf, voornamelijk ter vermaak. Hoewel tuin- of theehuisjes in de regel vaak klein zijn, is dit exemplaar in Franeker van redelijke grootte. Het achthoekige pand heeft aanzienlijk grote vensters, een glaspaneeldeur en een doorsnede van ongeveer 4,5 meter. Daarnaast heeft het een rieten dak dat het oudere zinken roevendak heeft vervangen.

Oud-bouwondernemer Foppe de Lang heeft (mede) namens SBF bijgedragen aan de restauratie van dit bouwwerk te Franeker. Daarnaast is de kwaliteit van de restauratie begeleid door oud-rayonarchitect van de RCE Rudolph Willenga. Gezamenlijk is er hard gewerkt aan het herstel van dit bijzondere tuinhuisje te Franeker die hierdoor nog steeds de tuinen van Groot Lankum siert.

Bron: Leeuwarder Courant, Tuinhuis Groot Lankum prachtig gerestaureerd, 9 oktober 2014, p.32.


Terug naar projectenoverzicht