Toon menu

Stucplafond woning Dokkum

In Dokkum ligt een bijzonder pand aan de Hanspoort. Dit pand diende vanaf 1700 als woonhuis en was opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Voorheen lagen er op deze plek drie verschillende pakhuizen aan de binnenzijde van de Hanspoort. In 1843 laat Anna Catharina de Vries een pand bouwen met daarbij een koetshuis. Het gebouw is mogelijk ontworpen door de Leeuwarder architect Thomas Romein. Hij toverde dit pand om tot een statige woning inclusief koetshuis. Reden voor deze aanname is de sterke vergelijking tussen het door Romein ontworpen gemeentehuis van Menaam en de woning aan de Hanspoort. De details in beide gevels en het materiaalgebruik versterken deze hypothese.

Plafond voor werkzaamheden Plafond na werkzaamheden

Meer over dit project

Door de jaren heen is er veel binnen het pand veranderd. Zo is in 1886 het hoofdpand gesplitst en kreeg het hoekpand na 1900 wisselende functies. In 1960 diende het voormalige woonhuis bijvoorbeeld als supermarkt. Daarvoor heeft het dienst gedaan als school en pakhuis. Het pand heeft de tand des tijds doorstaan, maar toch zijn er sporen te ontdekken van veroudering. Daardoor was het pand toe aan restauratie, met in het bijzonder het in 2016 ontdekte stucplafond. Door een verandering van de huidige functie van het pand is dit plafond bij toeval ontdekt.

Het voormalig statige woonhuis aan de Hanspoort is een bepalend rijksmonument voor het dorpsgezicht van Dokkum. Met de hulp van SBF kon de restauratie, die de huidige eigenaren waren begonnen, worden voortgezet. Hiermee werd niet alleen het stucplafond weer opgeknapt, maar kreeg de Hansepoort weer een deel terug van haar 18e-eeuwse rijkdom.

Bron: Van Seijen, S. (2015) Bouwstijlen in Dokkum, Historia Doccumensis, p. 53.


Terug naar projectenoverzicht