Toon menu

Orgel Sint-Johannes de Doperkerk, Deinum

In het terpdorp Deinum ligt de middeleeuwse Sint-Johannes de Doperkerk. Deze kerk is voornamelijk bekend om zijn zogenoemde “sipeltoer”, oftewel een toren met een ui- of bolvormige torenbekroning. De Sint-Johannes de Doperkerk, ook we de Sint Janskerk genoemd, is op zichzelf al een rijksmonument. In het gebouw vinden we echter nog een belangrijk element van monumentale waarde, namelijk het orgel. Deze is gemaakt door de bekende orgelbouwer uit Leeuwarden, Willem Hardoff.

Foto 1 bij Orgel Sint-Johannes de Doperkerk, Deinum

Meer over dit project

Het orgel dat Hardoff leverde aan de Sint Janskerk is in 1865 voltooid. Daarentegen gaat de geschiedenis een stuk verder terug. Al in de 16e eeuw werd er een melding gemaakt van een orgeltrapper. Dit doet vermoeden dat de kerk al in deze periode in het bezit was van een instrument. Wie de bouwer is, blijft tot dusver onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat het orgel in 1682 werd vergroot met vier nieuwe registers. Verantwoordelijk hiervoor is de uit Berlikum afkomstige bouwer Harmen Jansz. In 1724 werd er een orgel aangeschaft op naam van de zoon van Harmen Jansz, Jan Harmensz. Dit exemplaar is achtereenvolgens gerestaureerd, waaronder van 1843 tot 1854, door Willem Hardoff.

Hardoff bouwde in 1865 een nieuw orgel dat tevens ook het huidige instrument is in de Sint Janskerk. Door de lange historie kende het instrument ook vele mankementen. De laatste onderhoudsbeurt vond 40 jaar geleden plaats. Hierdoor was het orgel niet meer in optimale staat. Gezien de monumentale staat van dit orgel en haar geschiedenis, verdiende dit instrument een restauratie. SBF heeft daarom ook een bijdrage verstrekt, zodat dit onmisbare instrument weer in gebruik kon worden genomen.

Bron: “Kent u ons orgel al?”, Stichting Restauratie Hardoff-orgel 1865 Deinum


Terug naar projectenoverzicht