Toon menu

Orgel Julianakerk, Aerden Plaats

In Oudebildtzijl bevindt zich in de voormalige Doopsgezinde Kerk van het Noorden een 19e-eeuws orgel met een bijzondere geschiedenis.

Foto 1 bij Orgel Julianakerk, Aerden Plaats Foto 2 bij Orgel Julianakerk, Aerden Plaats

Meer over dit project

De twee orgelbouwers Fokke Bakker en Arjen Timmenga waren sinds 1880 gevestigd in de stad Leeuwarden en hadden een opleiding voltooid bij orgelbouwer Willem Hardorff. De compagnons waren tevens verantwoordelijk voor de bouw van het exemplaar in Oudebildtzijl. In 1896 voltooiden zij het orgel. Wat voornamelijk bijzonder was aan dit duo, was het feit dat zij instrumenten maakten in de stijl van de Friese orgelbouwtraditie. Daarnaast voegden zijn ook nieuwe elementen toe. Een groot deel van de Friese doopsgezinde kerken waren in deze periode vaak nog niet voorzien van een orgel. Als organist van een van de doopsgezinde kerken, vond Fokke Bakker samen met Arjen Timmenga hier een nieuw werkveld. Het duo was vrij succesvol en leverde orgels van hoogwaardige kwaliteit, waaronder in het westen en zuidwesten van Nederland.

Het orgel van de kerk in Oudebildtzijl is één van de eerdere instrumenten die de compagnons maakten. Doordat het bouwwerk ongewijzigd is gebleven, zijn er nog vele elementen te ontdekken die tegenwoordig niet meer voorkomen, zoals het feit dat er geen sprake is van elektrische windvoorziening. Door menselijk handelen, zoals het pompen van lucht, kan het orgel worden gebruikt.

Een kwetsbaar 19e-eeuws instrument als deze vraagt om grondig onderhoud. In 1930 is het, door dezelfde firma die eveneens verantwoordelijk was voor de bouw, technisch hersteld. Daarentegen heeft het orgel de tand des tijds niet goed doorstaan. Dit heeft voornamelijk te maken droogteschade waardoor het instrument niet meer te bespelen viel. Een kerk zonder orgelmuziek, in dit geval een historisch exemplaar, is natuurlijk niet wenselijk. SBF heeft daarom een bijdrage beschikbaar gesteld voor de restauratiekosten. De restauratie zelf is wederom volbracht door de nog bestaande firma Bakker en Timmenga.

Bron: Aerden Plaats, Julianakerk met Bakker en Timmenga orgel.


Terug naar projectenoverzicht