Toon menu

De kerk van de Protestantse Gemeente Menaldum (Menaam)

De kerk van de Protestantse Gemeente Menaldum (Menaam) bevindt zich in het hartje van het gelijknamige karakteristieke dorp. De kerk is gelegen op een terp. Het huidige rijksmonument is in 1847 gebouwd op de fundering van een eerdere kerk die gewijd was aan de heilige Lambertus. Het koor was al in 1855 vernieuwd. De toren verrees in 1866 en werd voltooid door J.I. Douma.

Foto 1 bij De kerk van de Protestantse Gemeente Menaldum (Menaam) Foto 2 bij De kerk van de Protestantse Gemeente Menaldum (Menaam)

Meer over dit project

De kerk kent door al deze verbouwingen een rijke bouwgeschiedenis en heeft vele bijzondere interieurelementen, die bijdragen aan de hoge monumentwaarde. Voorbeelden van deze elementen zijn onder andere het tongewelf en pilasters met Korintische kapitelen. De preekstoel is in laat-maniƫristische stijl en bevat allegorische voorstellingen. De verschillende bouwstijlen die in het interieur zijn terug te vinden, vormen een eclectisch geheel.

Het bieden van meerdere faciliteiten kan de toekomst van de kerk te Menaam zeker stellen in de huidige tijden van secularisatie. SBF heeft een bijdrage verstrekt voor de renovatie.

Bron: RCE, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/28569, laatst geraadpleegd op 5-1-19Terug naar projectenoverzicht